Blog OS site trackerBlog OS site tracker

Blog OS site tracker

Deze blog is geschreven door Steven Boerma voor Tokyo.nl. En omdat het zo'n goede beschrijving is van wat onze site doet en omdat het gewoon heel erg behulpzaam is en tokyo.nl zeker het volgen waard is, wil ik hem hier delen:

Tokyo 2020 Blog 4 – De Olympische Tickettracker

Hopelijk heb je de eerste Olympische Tickets gescoord via de verkoop van Sunweb Sport & Events (NL) of Eventeam (BE) die afgelopen week zijn gestart. De adrenaline is bij mij altijd gigantisch bij deze inlog naar tickets. De frustratie meteen daarna ook! Maar ondanks de tegenslagen is het Olympische vuur bij mij van binnen wel weer vol aangestoken!

En de ervaring leert; vaak lukt het niet bij de eerst poging. Geef vooral niet op bij deze eerste tegenslag. Er zijn nog vele kansen op weg naar TOKYO2020! Dat Olympische Fangevoel gá je meemaken volgend jaar.
Wij gaan je daarbij helpen. Lees deze blog en je krijgt weer volop hoop én concrete hulp!

Jouw Olympische reis behoort nog steeds tot de mogelijkheden! Ik leg namelijk uit hoe de Olympische Tickettracker werkt; dé belangrijkste tool om aan kaarten van je Olympische bucketlist te komen! Verder geef ik een korte update waar we staan in de Olympische voorbereidingen.

Recap: Je Olympische Planning

Fietsen Olympische Spelen

Waar staan we in onze voorbereidingen? Wel, mijn eerste blog ging over het Olympische Fan gevoel. Wat maakt de Spelen zo uniek en waarom zou je zoveel moeite en geld uitgeven?

De tweede blog ging over het samenstellen van je eigen Olympische bucketlist. Welke events wil jij graag bezoeken?

De verschillende manieren om aan kaarten te komen kwamen aan bod in blog 3; Tickethunting. Hierin werden de 10 (!) mogelijkheden besproken om je bucketlist in te vullen.

Er zijn de komende maanden een aantal zaken belangrijk:

  1. Tickethunting
  2. Overnachting nabij de Olympische Spelen
  3. Vliegtickets naar Tokyo

Ten aanzien van punt 2 en 3; Als je al een overnachting kan vinden is dat natuurlijk fantastisch. Ook helpt Tokyo.nl met informatie over hotels je op weg die je trouwens al kunt boeken!. Ditzelfde geldt voor de vlucht alleen kan die pas een jaar vooraf geboekt worden (rond 24 juli dus). Mijn volgende blog zal gaan over het vinden van die slaapplek en mijn eigen ervaringen daarin. Voor nu is dus je belangrijkste taak om jouw Olympische kaartenbak te vullen!

De Tickettracker

Olympische Spelen tickettracker

Het was ergens in oktober 2011. Londen’12 zouden mijn derde zomerspelen worden, na Athene’04 en Beijing’08. Ik had voor Londen al een paar kaarten kunnen kopen. Maar ik merkte wel dat het steeds moeilijker werd om aan mijn gewenste tickets te komen. De Spelen werden steeds groter en de belangstelling navenant. Daar kwam bij dat veel Europeanen makkelijk naar Londen zouden kunnen reizen. Mijn grootste kopzorg werd dan ook; hoe kom ik dít keer aan de rest van mijn tickets?

In diezelfde periode kwam ook Twitter op en via dat medium kwam ik in contact met Kevin Plasmans. Hij was net als ik groot fan van de Olympische Spelen en was ook bezig met de voorbereidingen voor Londen. We wisten dat de verkoop van kaarten via de verschillende Europese landen niet aan landsgrenzen gebonden was. Kortom; het was door een vrij verkeer van goederen in Europa mogelijk om kaarten in alle Europese landen te kopen! Dit gegeven, gekoppeld aan een uniek stukje IT-vakmanschap van Kevin, inspireerde hem ertoe om de zogenaamde Olympische Tickettracker te ontwikkelen.

Maar wat is het precies, hoe werkt het en vooral; hoe kan jij er gebruik van maken?

#1 Europese verkooporganisaties (ATR’s)

De Verkoop voor Japanse inwoners is gebonden aan een inwonersbewijs van Japan. Daar kan je dus alleen via Japanse relaties aan kaarten komen.

De verkoop aan de rest van de wereld gaat via de geautoriseerde nationale ticket resellers (ATR’s). In Nederland is dat nu Sunweb Sports & Events. Zij hebben de verkoop naar particulieren overgenomen van ATP. De verkoop is intussen gestart afgelopen vrijdag 21 juni. Zo zijn er in álle landen verkooporganisaties die van het IOC deze verkooprechten hebben gekregen. DERTOUR doet dat in Duitsland, Eventeam in België en Frankrijk, Co-Sport in Zweden, etc. Via deze link kan je alle ATR’s van Europa bekijken en je eventueel inschrijven.

De meeste van deze organisaties hebben intussen de eerste kaarten verkocht. Vaak gaat dat in het begin vooral in combinatie met reizen (pakket van vlucht, hotel en tickets). Maar ook worden de eerste losse tickets verkocht.

#2 Gefaseerde verkoop (tot zelfs tijdens de Spelen)

Het is belangrijk (en handig) te weten dat niet alle kaarten in één keer worden toegewezen aan deze nationale organisaties maar dat er, vaak via lobby, later in het jaar-tot zelfs kort voor de Spelen- nog extra kaarten kunnen worden toebedeeld. Daarnaast worden, in een latere fase, onverkochte kaarten uit pakketten alsnog los verkocht.

Dit betekent concreet dat je vooral moet vasthouden aan je eigen Olympische bucketlist. Wees dus niet bevreesd als je nu nog maar een paar events (of zelfs 0!) hebt. De ervaring van vorige Spelen leert dat er nog vele kaarten in de aanloop beschikbaar komen.

#3 De Tickettracker

Europa is dus eigenlijk een lange rij met marktkraampjes waar zo af en toe wat kaarten aangeboden worden. Maar hoe weet je nu wanneer je je naar die marktkraampjes moet bewegen?

Daar is de TICKETTRACKER voor ontwikkeld! Een stukje software dat wijzigingen op de verkoopwebsites van die Europese organisaties bijhoudt en naar de ingeschreven leden een mailtje stuurt op exact díe momenten. Dat is echt een Hollandse Barbapappatruuk!

Zo kreeg ik dus in 2011 een mailtje op het moment dat de ATR van IJSLAND kaarten voor de Finale Basketbal (“the dreamteam”) in de aanbieding had. Tien minuten later waren ze weg. En ik had er twee. Zonder Tickettracker was ik kansloos geweest!

Bijkomend voordeel van het kopen in verschillende landen is het feit dat bepaalde sporten NIET populair zijn voor de inwoners van dat land (bv Hockey in Frankrijk). Dat geeft je dus meer kans.

Zo heb ik dankzij de Tracker voor Londen’12 en Rio’16 kaarten gekocht in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Denemarken en IJsland. Ongeveer 50% van mijn tickets koop ik via de Tracker!

En het lekkerste is kaarten te scoren waarvan ik van tevoren dacht; dat gaat nooit lukken; Finale Basketbal mannen 2012, Epke Zonderland in Rio, Olympische voetbal & volleybalfinales in Rio, Hockey finales dames in Londen en Rio. Dafne & Usain in Rio. Allen unieke ervaringen en herinneringen die ik mijn leven lang zal koesteren!

Usain Bolt sprint Olympic Games

#4 Inschrijving & kosten

Ook voor Tokyo is de Olympische Tickettracker weer ontwikkeld door Kevin. De kosten zijn ook dit keer weer heel laag gehouden om zoveel mogelijk Nederlanders een kans te geven hun Olympische Fangevoel te beleven. De éénmalige bijdrage is 15 euro. Abonneren voor de Tracker kan vanaf nu via deze site. Je kan aangeven welke kaarten je zoekt en je krijgt dan alleen een mailtje als er ergens bij één van de Europese ATR’s kaarten voor deze sessie(s) vrijkomen! Geweldig effectief!

 

> Meld je aan

 

#5 Een laatste tip

Laatste advies als het gaat om jouw Tickethunting; heb geduld! Er zijn nog ruim 12 maanden waarin je echt nog kansen gaat krijgen om aan kaarten te komen. En voor mij gold en geldt altijd; de Tickethunting fase geeft mij al die unieke Olympische voorpret. Ik pleit dan ook bij het IOC om Tickethunting als officiële Olympische discipline op te nemen!

Lees verder nog mijn blog over de top 10 van Tickethunting, er zijn naast de Tracker namelijk nóg meer mogelijkheden voor Olympische tickets!

Tot zover weer. Als je comments of goede tips hebt als het gaat om deze planning of ticketfase laat dan een berichtje achter onderaan deze blog of mail mij naar OFG2020@hotmail.com.

Twitter

Hier een overzicht van onze twitter berichten. Zie hoeveel mensen door ons systeem kaarten hebben gekocht! Kaarten die ze anders nooit hadden kunnen kopen.